Chiptuning er lovligt – men hvad skal jeg være opmærksom på?

By:

Selvom chiptuning er lovligt, hvis det gøres rigtigt, er der stadig nogle forbehold og parametre, du stærkt skal overveje, hvis du vil have tunet din bil. Det er ikke bare at vælge det rigtige værksted – du skal blandt andet også tænke over den forurening, som bilen efterfølgende er skyld i.

Men der er også mere end det. Det vil vi komme nærmere ind på i denne artikel, hvor vi gør dig en smule klogere på, hvorfor det ikke altid er en god idé at chiptune, selvom det som udgangspunkt ikke er ulovligt.

Miljøtesten skal kunne bestås

Hvis du vil være sikker på, at din chiptuning er lovlig, skal du passere en såkaldt miljøtest, hvor mængden af forurening måles. Og det kan godt være en dyr omgang. Det kan godt koste op mod 10.000 og mere, og så skal du nok faktisk til enten Tyskland eller Sverige for at få det gjort på et helt særligt rullefelt.

Derudover er der også krav til, hvor meget støj din bil må udlede. Hvis du øger effekten med under 40 % af de oprindelige egenskaber, må det ikke føre til et støjniveau, som er 3 dB højere end det lydniveau, bilen blev produceret med.

Læs grundigt op på de mange regler

Chiptuning kan i den grad gøre noget positivt for din bil og din køreoplevelse, men vær opmærksom på de mange regler, der gør sig gældende, når man chiptuner. Der er rigtig mange variabler, der bestemmer, hvordan lige præcis din bil kan chiptunes inden for lovlighedens grænser.

Reglerne er tydelige, men lidt omstændige. Rådfør dig derfor eventuelt med professionelle, der beskæftiger sig med chiptuning.

Posted in: Bil